vrijdag 24 oktober 2008

Brief gemeenschappelijk vakbondsfront aan Leterme over meerjarenplan Onkelinx voor de verpleegkunde (15/09/08)

Brussel 15 september 2008.
Mijnheer de Eerste Minister,
.
Betreft: "Meerjarenplan voor het verhogen van de aantrekkelijkheid van het verpleegkundig beroep" L. Onkelinx..

Eind augustus 2008 stelden de Minister en het Kabinet van Volksgezondheid en Sociale Zaken het "Meerjarenplan voor het verhogen van de aantrekkelijkheid van het verpleegkundig beroep" exclusief aan de Nationale Raad voor Verpleegkunde en de pers voor. Er werd een werkgroepprocedure opgestart, die een advies moest uitbrengen tegen 30 september 2008.
.
Als woordvoerders van de representatieve werknemersorganisaties, protesteren wij met kracht over deze manier van handelen die ons uitsluit van de debatten over materies die volstrekt deel uitmaken van de sociale dialoog. Lonen en premies, toepassing van het Social-Profitakkoord, het project 600, ... de voorbeelden spreken voor zich.
.
Nooit eerder had een Minister of een Regering op dergelijke wijze de representatieve werknemersorganisaties genegeerd. De sociale dialoog die begin 2008 op zeer positieve wijze weer op gang kwam, komt zodoende sterk op de helling te staan.
.
De toestand is des te onbegrijpelijker gezien de mondelinge beloften die regelmatig door het kabinet Onkelinx werden herhaald en gezien de beloften van de Eerste Minister zelf tijdens het gesprek op de nationale sectorbetoging van 30 april 2008; hierop stonden de problemen i.v.m. de werklast, het tekort aan arbeidskrachten en de aantrekkelijkheid van de zorgberoepen centraal.
.
De formele belofte en het akkoord volgens hetwelk de aantrekkelijkheid van de zorgberoepen met de representatieve werknemersorganisaties van de sector zou worden onderhandeld, werden niet nageleefd.
.
De tekst van het plan zelf werd ons nooit officieel ter kennis gebracht. Onze nationale instanties zullen deze situatie op korte termijn bespreken en zullen een passende reactie overwegen.
.
Dat wij over vertegenwoordigers in de Nationale Raad voor Verpleegkunde beschiken, is in onze ogen geen afdoend excuus. Het is nooit de bevoegdheid van de NRV geweest om de sociale dialoog te voeren daar waar akkoorden geconcretiseerd of voorbereid worden. Onze vertegenwoordigers beschikken evenmin over een mandaat voor een dergelijke opdracht in de werkgroepen.
.
Wij hopen dat u ons op korte termijn zult ontvangen voor een gesprek over dit dossier.
.
In afwachting daarvan, verblijven wij, met de meeste hoogachting,
.
Voor het Gemeenschappelijk vakbondsfront,
.
Mark Selleslach, Nationaal Secretaris LBC-NVK
Yves Hellendorf, Nationaal Secretaris CNE
André Langenus, Federaal Secretaris BBTK
Christian Masai, Federaal Secretaris SETCa
Gert Van Hees, Nationaal Secretaris ACLVB
Eric Dubois, Nationaal Secretaris CGSLB
Werner Van Heetvelde, Nationaal Secretaris AC
Eric Neuprez, Nationaal Secretaris CG
.
(zelfde brief aan Minister Onkelinx)