vrijdag 24 oktober 2008

Minderheidsnota GVF in advies NRV over plan Onkelinx (30/09/08)

Hieronder volgt de minderheidsnota van het gemeenschappelijk vakbondfront in het advies van de Nationale raad voor Verpleegkunde over het meerjarenplan Onkelinx voor de verpleegkunde (30/09/08) We citeren voor de volledigheid de tekst uit het advies (blz 2) die deze nota voorafgaat:
i
"De Nationale Raad voor Verpleegkunde heeft bij het uitbrengen van zijn voorlopig advies tijdens de plenumvergadering van 30 september 2008 een minderheidsnota ontvangen van de vertegenwoordigers van de vakbonden in de Raad. Bij het overhandigen van deze minderheidsnota hebben de vertegenwoordigers van de vakbonden mondeling medegedeeld dat zij zich zouden onthouden van de stemming over de volgende domeinen van het meerjarenplan:

· Domein 1: verminderen van de werklast en van de stress.
· Domein 2: kwalificaties.
· Domein 3: verloning.

Niettemin hebben de vertegenwoordigers deelgenomen aan de inhoudelijke discussie over al de domeinen van het meerjarenplan van Minister Onkelinx. Ze hebben deelgenomen aan de verschillende werkgroepen en hebben binnen deze groepen hun advies uitgebracht zoals eender welk ander lid. Sommige van hun opmerkingen werden overigens in dit advies opgenomen.

De vertegenwoordigers van de vakbonden hebben eveneens gevraagd om hun minderheidsnota op te nemen in het voorlopig advies van de Nationale Raad voor Verpleegkunde. Deze vraag werd aanvaard en deze minderheidsnota wordt daarom hier integraal weergegeven.

Nota van de vertegenwoordigers van de vakbonden:
Minister Onkelinkx heeft haar Meerjarenplan aan de NRV voorgesteld op 28 augustus 2008 en wenste op zeer korte termijn, en in een zeer korte procedure, een advies van de NRV.

Wij stellen vast het Meerjarenplan een groot aantal thema’s betreft die tot de bevoegdheid behoren van de representatieve werknemersorganisaties en die het voorwerp zijn, of moeten zijn, van onderhandelingen en sociaal overleg.
Het belang van deze thema’s, en wellicht van andere en aanvullende thema’s, wordt door niemand in vraag gesteld. Als leden van de NRV zijn we evenwel van oordeel dat deze thema’s moeten doorverwezen worden naar het forum van het sociaal overleg met de sectorale sociale partners. Het thema vorming en opleiding maakt daar vanzelfsprekend deel van uit.

De NRV kan zich, onder meer, verder verdiepen in de specifieke technische onderdelen aangaande het verpleegkundig beroep."